כיצד מתחלקים התכשיטים בירושה מהסבתא

תכשיטים הינם חפצי ערך על זמניים, ונראה שלא נס ליחם מימי המקרא ועד ימינו אנו. תכשיטים תמיד היוו סמל סטאטוס, חפצים בעלי ערך רגשי, ופריטים בעלי אופי אומנותי ודקורטיבי. לכן רק טבעי הוא, שתכשיטים לרוב נשארים איתנו במהלך כל חיינו. אנשים מבוגרים רבים צוברים תכשיטים רבים במהלך חייהם, בעיקר כתוצאה מנוהגם של יהודים בארצות ניכר- שהיו שומרים את רוב הונם בצורת תכשיטים או יהלומים- אותם ניתן להחביא בקלות, ולאסוף בנקל כשמתעורר הצורך במעבר דחוף של המשפחה. מה עושים במצב שבו סבתא קשישה הולכת לעולמה, ומשאירה אחריה אוסף תכשיטים יקר וססגוני? חלוקת הירושה מעוררת תהיות ומחלוקות במשפחות רבות, ומומלץ לחשוב על העניין מבעוד מועד.

מחלוקות על תכשיטים מהירושה

דמיינו לעצמכם מצב, שבו אישה קשישה וחובבת תכשיטים, צברה במהלך חייה מספר זוגות של עגילי יהלומים, כמה טבעות, וענק יהלומים או שניים. כשאשה זו תלך לעולמה תעלה השאלה: מה עושים בכל התכשיטים, ומי זכאי לקבל אותם? שהרי אוסף תכשיטים שכזה- ערכו לא יסולא בפז.

מחלוקות ירושה נפוצות במשפחות רבות, וגורמות לעתים לוויכוחים, ריבים, ומחלוקות משפטיות. ברוב המקרים, מדובר על מצבים שבהם לא בוצע תכנון נכון של הירושה, ולכן עם מותה של הסבתא- העניין נתון לפרשנויות אישיות של בני המשפחה האחרים, שהם לעתים בעלי אינטרסים מנוגדים בתכלית. איך ניתן למנוע מצבים כאלו, ולתכנן את הירושה בצורה מושכלת?

רוצים לקרוא עוד על יהלומים הכנסו לכתבה הבאה בקישור הזה.

תכנון נכון של ירושה

הדרך הכי מסודרת לביצוע ירושה נכונה- היא הכנת צוואה. צוואה מגדירה בדיוק רב את חלוקת הרכוש, תכשיטי היהלומים, נכסים, כסף, וכו', ולכן היא מונעת צורך בהליכים משפטיים, ומונעת ויכוחים ואי הבנות בין בני המשפחה. במידה ואין צוואה מסודרת- ישנם את דיני הירושה המעוגנים בחוק, וקובעים בין השאר את סדר היורשים החוקיים. דיני הירושה אומרים שחצי מהרכוש יעבור לבן או בת הזוג, והחצי השני יתחלק בין הילדים שווה בשווה. במידה ולמנוח\ה אין בן\ת זוג או ילדים- הבאים בתור ליהנות מהירושה יהיו אחיו ואחיותיו, ובמידה וגם הם לא קיימים- מגיעה רשימה נוספת של בני משפחה, שבמידה וגם הם לא רלוונטיים, התכשיטים יעברו לרשות המדינה.

אין ספק, שמותו של בן משפחה אהוב כרוך בכאב גדול, וסידורים רבים שצריך לדאוג להם במקביל. ירושת תכשיטים מעוררת שאלות כאלה ואחרות בקרב משפחות רבות, ומומלץ להכיר את החוקים הבסיסיים בנוגע לכך. צוואה לרוב- היא הדרך הנוחה והמסודרת ביותר להעביר תכשיטים בצורה "חלקה" לבני המשפחה, היות והיא מאגדת בתוכה הוראות מדויקות לחלוקת הרכוש. במידה ואין צוואה, נכנסים לפעולה דיני הירושה, המגדירים לפי סדר עדיפות קבוע את בני המשפחה הזכאים ליהנות מהרכוש לאחר מות בעליו החוקיים. היכרות עם דיני הירושה מונעת מחלוקות בין בני המשפחה, ולכן מומלצת לכולנו בעת שאנו מתמודדים עם מצב שכזה.

יהלומים